De blånekter hele veien, men betaler til slutt.

Tidligere denne uken var vi i snakk med lederen for et norsk advokatkontor. Han kjører tilfeldigvis rundt i en Tesla Model S, så det var naturlig at vi snakket sammen. Han kunne fortelle at kontoret hans nylig hadde avsluttet en rettsprosess mot Tesla. Tesla hadde nektet for alt sammen … fra start til slutt, men like før partene skulle treffes i retten … ja, da kom Tesla og betalte seg ut av det hele.

I advokatsammenheng kalles det å inngå forlik. I praksis betyr det stort sett at man kjøper seg ut av en situasjon, at man bytter penger mot taushet.

Som vi omtaler på nettsiden vår,  har det i Norge vært to større gruppeklager mot Tesla tidligere. Begge endte med forlik; henholdsvis våren 2018 og sommeren 2018. Det var altså det samme som skjedde da – Tesla betalte seg ut av problemene. Om en fulgte med i sakene den gangen, kunne en se at Tesla også den gang nektet å innrømme noe som helst. Ved å inngå et forlik, slipper man en dom … man slipper altså å innrømme feil … man betaler for seg, slik at motpart, eller motpartene som det her var snakk om, blir fornøyde.

Så, dette hendte altså i sakene som gikk i 2017-2018 og det skjedde nå i 2021. Hva kan vi da forventet av vår pågående gruppeklage? Tja … kanskje noe av det samme? Kanskje vil en kunne lese oppslag om at Tesla ikke innrømmer skyld, at de mener det må ligge ytre forhold til grunn, eller bruksmønsteret … et eller annet slikt. Nå er det uansett slik at flere hundre norske og danske bileiere har engasjert seg. De krever rundt 135.000 kroner fra bilprodusenten og for folk flest er dette en hel del penger.

Tesla sender ut softwareoppdateringer for bilene. Dette er vel og bra, men ikke når bilene nedgraderes. Da ender man opp med at man ikke fikk den varen man betalte for – selv om nedgraderingen skjedde i ettertid. Sakene fra 2017-2018 gikk på det samme. Tesla hadde markedsført toppmodellen fra 2015 – Tesla Model S P85D – med 700 hestekrefter. Tester i etterkant avdekket at bilene “kun” hadde 462 hestekrefter. Selvsagt rikelig, men det var ikke poenget. Om man betaler for 700 hestekrefter, men får 462 hestekrefter … da har man betalt for noe man ikke fikk..

Dermed oppstår det et legitimt krav om prisavslag. Det er det samme vi erfarer nå. Bilene er blitt nedgradert ved at batterikapasiteten er redusert og samtidig tar det mye lenger tid å lade batteriet ved Teslas hurtigladere. Dette er endringer som er påført bilen i ettertid – ved at Tesla sendte ut en softwareoppdatering. Dette er selvsagt ikke greit. De kan hevde at det er for å bevare batteriet – ja vel, men dette burde de hensyntatt ved leveransen. Dersom rekkevidden er lavere enn hva man betalte for – og ladetiden er langt dårligere … da har man betalt for mye, eller hva?

Dersom du har en Tesla Model S, produsert mellom 2013 og 2016, da har du akkurat like mye krav på disse 135.000 kronene som alle de hundretalls som allerede har engasjert seg i saken. Påmelding til gruppeklagen gjøres her: Teslaklager.

Leave a Reply

%d bloggers like this: